Allt du behöver veta om Listeria Monocytogenes
Listeria, fullständigt namn Listeria monocytogenes, är en bakterie som kan ge upphov till listerios, en sjukdom som kan vara allvarlig, speciellt för gravida kvinnor, nyfödda, äldre och människor med nedsatt immunförsvar. I tider då livsmedelssäkerhet är viktigare än någonsin, är det kritiskt att både producenter och konsumenter förstår denna bakterie och de risker den för med sig. Listeria är framför allt förknippat med färdiga livsmedel som t.ex. ost och charkvaror men kan även förekomma i många andra livsmedel. Eftersom bakterien har förmågan att växa vid kylskåpstemperaturer, är det centrala att åtgärder vidtas för att förhindra dess spridning.
Vad är Listeria?
Listeria monocytogenes är en småtrådig, grampositiv bakterie som är tålig mot kyla och kan tillväxa vid temperaturer så låga som 0C. Bakterien påträffas naturligt i miljön, såsom jord, förorenat vatten, och vegetationsområden och kan därifrån spridas till livsmedel. Människor blir vanligtvis sjuka av listeria genom att äta förorenade livsmedel, vilket sker ofta genom att listeriakontaminerat material kommer i kontakt med livsmedlet vid något skede av hanteringen eller framställningen.
Sjukdomen listerios kan börja med influensaliknande symtom som feber och muskelvärk, vilka ibland kan följas av mag-tarmsymptom som illamående och diarré. Infektionen kan bli mycket allvarligare om den sprids till nervsystemet, där den kan ge symtom såsom huvudvärk, stel nacke, förvirring, förlust av balans eller kramper.
Hur påverkar Listeria personer i riskgrupper?
Riskgrupperna för allvarligare former av sjukdomen orsakad av listeria omfattar framför allt gravida kvinnor, nyfödda, äldre över 65 år, och individer med nedsatt immunförsvar. Detta är på grund av att deras immunsystem inte är lika välutrustat för att bekämpa infektioner. Listerios kan leda till missfall hos gravida kvinnor eller till och med till livshotande infektioner hos nyfödda barn. Dessutom kan infektioner i denna population snabbt utvecklas till allvarliga och ibland livshotande tillstånd som meningit eller blodförgiftning.
Det är därför ytterst viktigt för dessa individer att följa specifika råd om livsmedelshantering och konsumtion. Man rekommenderar bland annat gravida kvinnor och personer med särskilt hög risk att undvika mjuka ostar som inte är ordentligt värmebehandlade, liksom råa eller underkokta animaliska produkter.
Förebyggande åtgärder mot Listeria
Ett nyckelaspekt i bekämpningen mot listeria är att vidta olika förebyggande åtgärder för att minimera riskerna. Matproducenter kan implementera noggranna rengörings- och hygienrutiner, samt regelbundet genomföra tester för att säkerställa att livsmedelsanläggningar är fria från bakterien. Ett proaktivt tillvägagångssätt innebär ofta HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) -system, vilket bidrar till riskminimering genom att identifiera och övervaka kritiska kontrollpunkter där kontaminering kan ske.
För konsumenter indikerar goda köksvanor den första försvarslinjen mot infektion. Att följa grundläggande hygienpraktiker, såsom handtvätt, hålla rått och tillagat kött åtskilda, och noggrant tvätta grönsaker och frukter är väsentligt. Dessutom är korrekt kylförvaring och tillagning av livsmedel enkla, ändå dynamiska, verktyg för varje individ att använda för att minska risken att kontrahera listerios.
Testning för Listeria
För att säkra att livsmedel är fria från listeria och förhindra utbrott är det centralt att livsmedelsproducenter och distributörer utför regelbunden och noggrann testning. Laboratorietester kan upptäcka närvaron av Listeria monocytogenes och andra patogener och därmed fungera som en väsentlig del i livsmedelssäkerhetsprotokollen.
Professionella laboratorier som erbjuder sådana tjänster, exempelvis AK LAB, utför tester för livsmedelsproducenter, distributörer, och ibland enskilda konsumenter som vill skicka in egna prov för analys. Grunderna för dessa testningsprocedurer sträcker sig från rutinmässig övervakning till granskning av hela processkedjan vid eventuella utbrott av listerios.