Vad du behöver veta om tandreglering

17 november 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att ha ett vackert och friskt leende är något som de flesta av oss strävar efter. Ibland kan dock obalanser i tandraden eller andra tandproblem göra att vi inte känner oss nöjda med vårt utseende. Tandreglering är en tandbehandling som kan hjälpa till att korrigera dessa problem och ge dig det leende du alltid drömt om. Läs vidare för att lära dig mer om tandreglering och hur det kan påverka ditt leende.

Vad är tandreglering?

Tandreglering är en tandbehandling som syftar till att korrigera felställningar och ojämnheter i tandraden. Denna behandling kan användas för att justera allt från små ojämnheter till mer allvarliga över- eller underbett. Genom att applicera tryck på tänderna, antingen med hjälp av avtagbara skenor eller fastsatta apparaturer, kan tandreglering flytta tänderna gradvis för att uppnå en korrekt position.

tandreglering

Hur fungerar tandreglering?

Tandreglering kan utföras på olika sätt och behandlingsplanen kan variera beroende på individens behov. Den vanligaste metoden för tandreglering är användning av ortodontiska apparaturer, som till exempel tandställningar eller genomskinliga skenor. Dessa apparaturer applicerar försiktigt och gradvis tryck på tänderna för att flytta dem i rätt position. En annan metod för tandreglering är användning av tandimplantat eller proteser. Dessa kan användas för att ersätta förlorade tänder och hjälpa till att rätta till tandraden. Genom att fylla ut glipor och rymmer i tandraden kan tandreglering återställa ett harmoniskt leende.

Vem kan få tandreglering?

Tandreglering kan utföras på både barn och vuxna, men den bästa åldern att genomgå behandlingen varierar. För barn är det vanligt att vänta tills alla permanenta tänder har kommit fram innan man inleder tandreglering. Detta brukar inträffa runt 12 till 14 års ålder. För vuxna som har missat att få tandreglering som barn är det aldrig för sent att genomgå behandlingen. Många vuxna har blivit alltmer medvetna om vikten av ett vackert leende och väljer därför att korrigerar sina tänder. Det finns en mängd olika tandregleringsalternativ för vuxna, inklusive genomskinliga skenor som är mindre synliga än traditionella tandställningar.

Läs mer på https://tandvardsgruppen.se/tandreglering/

Fler nyheter